Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Dieta w zaparciach

wzdęcia

Z problemem zaparć boryka się około 25% populacji, przy czym dwa razy częściej dotyczy on kobiet. Zaparcia mogą mieć charakter okresowy i przejściowy, bądź przewlekły. Zaparcia okresowe pojawiają się najczęściej w konsekwencji jakiś nagłych zmian w życiu, stresu bądź niepokoju, niekorzystnej zmiany nawyków żywieniowych, a także przy mniejszych lub większych wahnięciach hormonalnych (np. przed menstruacją i w okresie ciąży). Zaparcia przewlekłe to stały lub często nawracający problem z wypróżnianiem się, którego bezpośrednią przyczyną są źle funkcjonujące jelita. Jak radzić sobie z problemem zaparć i dlaczego warto przede wszystkim korzystnie zmodyfikować dietę?

Kiedy mówimy o zaparciach…

Częstotliwość wypróżniania jest kwestią indywidualną, choć przyjmuje się pewne ogólne normy. Proces trawienia trwa około 12 – 24 godziny, dlatego zdecydowana większość ludzi korzysta z toalety średnio raz na dobę (rzadziej: dwa razy). Górną granicą normy są 72 godziny i jeżeli wypróżniamy się rzadziej niż co 3 dni, a dodatkowo wydalanie jest bolesne a stolec twardy –najprawdopodobniej problem zaparć jest naszym problemem. Zaparcia okresowe mijają najczęściej samoistnie po kilku dniach, a jeśli odczuwamy duży dyskomfort związany z niemożnością wypróżnienia się – warto sięgnąć po odpowiednie leki, które skutecznie ale delikatnie wesprą nasz organizm w walce z zaparciem. Zaparcia przewlekłe wymagają podejścia holistycznego, przeanalizowania dotychczasowego stylu życia i wszystkich jego elementów, a następnie – wyeliminowania szkodliwych czynników i zmian w konkretnych obszarach życia. Lekarze i dietetycy są zgodni, że przyczyną około 90% problemów z wypróżnianiem jest… zła dieta.

Przede wszystkim: zdrowa dieta!

Z nawracającymi zaparciami walczymy przede wszystkim zbilansowaną dietą oraz odpowiednim nawodnieniem organizmu. Najważniejsze jest przestrzeganie zasad zdrowego odżywiania się oparte na pełnowartościowych produktach (dobieranych w odpowiednich proporcjach z poszczególnych grup produktów) i regularności spożywania posiłków. Powinniśmy zjadać 4 – 5 posiłków dziennie, co 3 -4 godziny. Ważne jest, by śniadanie zostało zjedzone maksymalnie do godziny od wstania z łóżka, a kolacja około 3 godzin przed nocnym odpoczynkiem. Ta regularność spożywania posiłków zdecydowanie usprawnia procesy metaboliczne w naszym organizmie, a to ma bardzo pozytywny wpływ na trawienie i wydalanie resztek pokarmów. Z diety należy zdecydowanie wyeliminować produkty, które potęgują problem zaparć, m.in.: potrawy smażone (tłuszcz trawi się bardzo wolno, a co za tym idzie – długo zalega w układzie pokarmowym) oraz różnego rodzaju słodycze i niezdrowe przekąski (np. chipsy i chrupki). W profilaktyce zaparć podkreśla się mocno wagę odpowiedniego nawadniania organizmu: najlepiej niegazowaną wodą, w ilościach minimum 1,5 litra na dobę (należy bezwzględnie zwiększać ilość przyjmowanych płynów w ciepłe i upalne dni oraz podczas wysiłku fizycznego). Zrezygnujmy ze słodzonych i gazowanych napojów oraz mocnej czarnej herbaty. Co jeść na zaparcia? Listę produktów wskazanych w zaparciach znajdziemy tutaj: http://www.stopzaparciom.pl/Zaparcia-a-dieta.

Nasz przyjaciel błonnik

Wiemy już, że w relacji: dieta a zaparcia chodzi o to, by dzięki tej pierwszej – pozbyć się tych drugich. Na co postawić w diecie, by z jej pomocą skutecznie rozprawić się z zaparciami? Naszym największym sprzymierzeńcem jest błonnik pokarmowy (inna jego nazwa to: włókno pokarmowe) należący do polisacharydów, czyli węglowodanów złożonych. Układ pokarmowy człowieka nie trawi włókna pokarmowego – nie jest ono wchłaniane, ani przyswajane. Po co zatem błonnik w diecie? Błonnik w istotny sposób wpływa na pracę układu pokarmowego: pobudza wydzielanie śliny i żucie, wiąże nadmiar kwasu solnego (chroniąc tym samym nasz żołądek) oraz wiąże wodę. Ta ostatnia funkcja błonnika sprawia, że jest bezcenny w walce z zaparciami – wiążąc wodę zapobiega odwodnieniu mas kałowych (zmiękcza kał) oraz zwiększa objętość stolca. Dodatkowo włókno pokarmowe  drażni ściany jelita i pobudza ruchy perystaltyczne, a co za tym idzie – ułatwia i przyspiesza wypróżnianie zapobiegając zaparciom. Wskazana dzienna terapeutyczna dawka błonnika to około 30 – 40 gramów. Znajdziemy go w różnych produktach spożywczych, m.in. w: warzywach i owocach, razowym pieczywie i makaronie, kaszach, brązowym ryżu i otrębach pszennych.

Podsumowując: profilaktykę zaparć należy bezwzględnie oprzeć na zbilansowanej i bogatej w błonnik diecie oraz przyjmowaniu odpowiedniej ilości płynów. Warto również pamiętać o regularnej aktywności fizycznej!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dieta w zaparciach

Artykuł przeczytasz w: 3 min
0