Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Dieta śródziemnomorska

dieta śródziemnomorska

Słoneczne wybrzeża Morza Śródziemnego są jednym z najbardziej atrakcyjnych turystycznie miejsc w Europie. Błękit nieba, bielone ściany domów, zieleń lasów oliwnych i winnic, aromat ziół, smak czerwonego wina… To wszystko przyciąga rzesze spragnionych odpoczynku mieszkańców centralnej i północnej części kontynentu, nie narzekających na nadmiar słonecznych i pogodnych dni, szczególnie podczas długich i mroźnych zim.

Prozdrowotne zalety  diety  śródziemnomorskiej

Jednak Morze Śródziemne ma do zaoferowania coś więcej niż tylko pogodny klimat. Chodzi o dietę, nie tylko bardzo pożywną i smaczną, lecz również zapobiegającą powstawaniu wielu chorób cywilizacyjnych. Dieta śródziemnomorska oparta jest na rybach i owocach morza. Już w latach 60. przeprowadzono badania, z których wynika, że Włosi czy Grecy znacznie rzadziej cierpią na choroby układu krążenia. Okazało się, że za dobry stan ich zdrowia odpowiadają tzw. wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zawarte w mięsie ryb. Przeciwdziałają one zmianom miażdżycowym poprzez obniżanie poziomu cholesterolu. Dziś wiemy, że przeciwmiażdżycowe właściwości zdrowych tłuszczy to tylko niewielki wycinek szerokiego spektrum ich działania.

Cynk i owoce morza

Ostrygi, krewetki i inne owoce morza zawierają duże ilości organicznego cynku. Ma on bezpośredni lub pośredni wpływ na wszystkie procesy życiowe. Reguluje pracę układu nerwowego organizmu. Wpływa także na gospodarkę hormonalną oraz stan włosów, skóry i paznokci. Ma swój udział w regulacji ciśnienia krwi i rytmu serca. Cynk zwiększa również produkcję plemników. Dowiedziono również leczniczego działania cynku w schorzeniach takich, jak wrzody żołądka, żylaki, trądzik młodzieńczy i inne choroby skóry.

Dieta śródziemnomorska przepisy

Innymi ważnymi komponentami śródziemnomorskiego jadłospisu są warzywa i owoce. Spożywa się ich dużo, przy każdym posiłku i w każdej postaci, zarówno jako sałatki i surówki, jak też grilluje i marynuje. Inną charakterystyczną cechą, wyróżniającą kuchnię krajów śródziemnomorskich, jest wysoki udział tłuszczów pochodzenia roślinnego w diecie. Chodzi tu głównie o oliwę z oliwek, zwaną również eliksirem młodości, ze względu na bardzo wysoką zawartość witaminy E. Jest ona nieodłącznym składnikiem sosów sałatkowych. To bardzo istotne, gdyż witaminy z grup A, D, E oraz K rozpuszczają się tylko w tłuszczach. Widzimy zatem, jak mądrość tradycji idzie w parze ze współczesną wiedzą naukową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dieta śródziemnomorska

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0