
Dieta we właściwym tego słowa znaczeniu to sposób żywienia. Dla większości z nas wciąż jednak jest wyłącznie metodą na zrzucenie zbędnych kilogramów. A gdyby tak zmienić nasze myślenie na temat jedzenia i przy okazji zobaczyć różnicę na wadze? A co jeśli dodatkowo to wszystko udałoby się osiągnąć popijając z rana kawę, do obiadu wino, jeść czekoladę i co najważniejsze nie chodząc głodnym? Jeśli tak jak ja jesteście za tym, porozmawiajmy o diecie SIRTFOOD!
Pobudzić gen sytości
Zapoczątkowana w 2012r. swój rozkwit przeżywa teraz – głównie za sprawą Adele, która dzięki tej diecie zrzuciła sporą część zbędnego balastu. Autorami diety są Aidan Goggis i Glen Malten, którzy w swoim „odkryciu” posługują się głównie wyrażeniem ‘gen sytości’. Ich założeniem jest pobudzenie lub jak niektórzy mogą to określać ponownym uruchomieniem genu sytości, który na skutek wieloletniego zaniedbywania diety i odżywiania się byle czym przestał spełniać swoje zadanie.
Produkty o super działaniu
Para Goggis i Matlen przede wszystkim skupiają się się na klikunastu produktach mających za zadanie pobudzić metabolizm do działania. Ale zanim każdy z tych superfoods będzie miał swoje 5 minut, warto zacząć od samej struktury diety. W pierwszym tygodniu tniemy mocno ilość spożywanych kalorii, bo aż do 1000. Co prawda dietetycy mówią o tym, że poniżej 1200 kcal dziennie mówimy o głodówce to w tym przypadku jest trochę inaczej, bo 2 tydzień to już 1500 kcal, czyli całkiem rozsądna wartość. Pierwsze 7 dni diety opiera się na 3 zielonych sokach (przepis poniżej) i jednemu posiłkowi bogatemu w składniki ‘sirt-food’. Kolejny tydzień to już 2 posiłki i 2 zielone soki.
Przepis na GREEN SIRT JUICE (1 porcja):
- 75g (2 garści) jarmużu
- 30g rukoli
- 5g pietruszki
- 150g (2-3 łodygi) selera naciowego
- ½ jabłka
- ½ cytryny – wyciśniętej
Wyciśnij sok z podanych wyżej składników. Wypij świeży!
Na dłuższą metę dieta odchudzająca przekształca się w typowy, zdrowy styl życia. Nie ma już limitu kalorii, ważne jednak, aby jeść produkty cenione przez założycieli diety. A skoro już mowa o tych super produktach, to może w końcu warto je wymienić, a niektóre krótko opisać.
- Czerwone wino – działanie składników zawartych w winogronach, np. resweratolu jest zbawienne dla układu krwionośnego i genialnie działa na trawienie, dlatego lampka do obiadu jest świetnym pomysłem. Z tym, że pamiętajmy – lampka, a nie cała butelka!
- Kawa – niezastąpiona z rana! Ważne jednak, żeby nie była to latte z syropem i bitą śmietaną tylko klasyczna czarna, bez mleka i cukru. Bogata w antyoksydanty zapobiega nowotworom – szczególnie piersi, cukrzycy, miażdżycy. Wybierajmy tą prawdziwą i nie czujmy się winni nawet przy 3 filiżance dziennie.
- Czekolada – a dokładniej kakao dzięki dużej zawartości flawonoidów można zaliczyć do pożywienia o dużej gęstości odżywczej. Kostka, dwie dziennie (ale tej o zawartości kakao min. 85%) i od razu możemy poczuć się lepiej.
- Zielona herbata – od dawna wiadomo, że ma działanie przeciwnowotworowe dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy. Genialna zarówno zimą jak i latem. Z rana na pobudzenie lub wieczorem na uspokojenie. Pijmy nawet 5 filiżanek dziennie – na zdrowie!
- Gryka – oprócz tego, że jest bezglutenowa to zawiera w sobie stymulant syrtuliny i całą masę związków mineralnych wpływających pozytywnie na organizm. Dodatkowo nie zakwasza, co ułatwia tracenie na wadze.
- Ostra papryczka – gorąca przyprawa rozgrzewa od środka i pobudza metabolizm. Trzeba uważać żeby nie przesadzić z jej ilością, ale odrobina dla pokreślenia smaku nie zaszkodzi.
Wszystkich ważnych dla diety produktów jest 20. 14 pozostałych to: seler naciowy, jabłka, daktyle medjool, oliwa extra virgin, lubczyk, pietruszka, cykoria czerwona, czerwona cebula, rukola, soja, kurkuma, truskawki i orzechy włoskie.
Jak widać większość z tych produktów to nasze rodzime pożywienie. Nie pozostaje wiec nic innego jak rozpocząć ich jedzenie na co dzień (i oczywiście ograniczyć spożycie wszystkiego, co mocno przetworzone) i cieszyć się lepszym zdrowiem!
Aleksandra Remplakowska
Bardzo ciekawa dieta, na pewno może poprawić funkcjonowanie całego organizmu, a szczuplejsza sylwetka to już dodatkowa nagroda.
Pierwszy tydzień to dni 1-3 pije sie 3 razy dziennie sok, przed 19 jeden posiłek z listy. Dni 4-7 to dwa soki i dwa posiłki z lity. Kolejne dwa tygodnie – mające na celu utrwalenie to sok raz dziennie – do 2 godz przed posiłkiem, 3 posiłki z listy, 2 przekąski. Proszę o poprawienie swego błędnego wpisu.