Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Dieta oparta na indeksie glikemicznym

dieta indeks glikemiczny

Jeżeli jesteś osobą, która wiecznie się odchudza, dieta oparta na indeksie glikemicznym jest czymś dla Ciebie. Jest ona łatwym, skutecznym a przede wszystkim zdrowym sposobem pozbycia się nadwagi i utrzymania prawidłowej masy ciała. Nie trzeba liczyć kalorii czy też głodować, wystarczy dobierać produkty tak, by zmiany poziomu glukozy we krwi były jak najmniejsze. Po prostu rezygnujemy z jedzenia potraw o wysokim IG.

Indeks glikemiczny

Niewielki wzrost poziomu glukozy we krwi, który następuje po spożyciu produktów o niskim IG powoduje małe wydzielanie insuliny, a co za tym idzie dłuższe odczuwanie sytości. Natomiast wysoki poziom glukozy, występujący po spożyciu produktów o wysokim IG wpływa na odkładanie się tkanki tłuszczowej w organizmie i jest uznany jako jeden z głównych czynników powodujących choroby cywilizacyjne takie jak: problemy sercowo – naczyniowe, otyłość czy cukrzyca typu 2.

Znajomość wartości indeksu glikemicznego jest bardzo przydatna. Jeżeli chcemy by nasza dieta miała niski IG powinniśmy wiedzieć o istnieniu kilku czynników mogących zmieniać te wartości. Dzięki zamieszczonym poniżej wskazówkom, możemy spożywać także produkty o średnim IG lub nawet od czasu do czasu skusić się na produkty o wysokim IG. Wystarczy tylko łączyć je z produktami powodującymi zmniejszenie wartości glukozy we krwi.

Obnizeniu IG sprzyjają:

– białka np: ryby, jugurty naturalne i owocowe o niskiej zawartości tłuszczu, soja suszona, chude mięso, ser twarogowy, mleko czy wędliny
– błonnik: chleb żytni, musli, otręby owsiane
– warzywa i owoce : kiwi, groch, fasola biała, gruszka, truskawki, jabłka, śliwki, czereśnie, wiśnie, ryż brązowy, kalafior, brokuły, papryka, kasza gryczana, makaron z mąki razowej

Podział produktów ze względu na zawartość IG:
produkty o niskim IG – poniżej 55%
produkty o średnim IG – 55 – 70%
produkty o wysokim IG – powyżej 70%

Pamiętajmy że produkty o wysokim IG nie są wskazane.

W naszym jadłospisie nie może zabraknąć tłuszczy bogatych w kwasy jedno i wielo-nienasycone, zmniejszamy jednocześnie spożycie tych nasyconych i cholesterolu (mięso i wędliny wieprzowe, masło, jaja). Wybieramy mleko niskotłuszczowe i chude produkty mleczne, masło zastępujemy margaryną. Pamiętajmy że pijąc podczas posiłków, szybciej opróżniamy swój się żołądek, zwłaszcza gdy jest to woda naturalna niegazowana zaraz po posiłku. Ponadto ograniczamy spożycie słodyczy, które dostarczają nam tylko masę pustych kalorie, powodując przybywanie na wadze. Odstawiamy ciasta, ciasteczka, chipsy a także sól. Odzwyczajamy sie zwłaszcza od dosalania potraw, rezygnujemy z konserw mięsnych, serów żółtych, kostek rosołowych i orzeszków solonych. Pijemy około 1,5 litra wody dziennie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dieta oparta na indeksie glikemicznym

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0