Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Dieta bezglutenowa

sałatka

Dieta bez glutenu to specjalistycznie przygotowana dieta do stosowania w profilaktyce i leczeniu celiakii, czyli choroby trzewnej, która często jest uwarunkowana od młodości genetycznej.

Dieta bez glutenu to specjalistycznie przygotowana dieta do stosowania w profilaktyce i leczeniu celiakii, czyli choroby trzewnej, która często jest uwarunkowana od młodości genetycznej. Dieta bezglutenowa przeznaczona jest także dla osób uczulonych na gluten i polega na absolutnym wykluczeniu ze swojego jadłospisu glutenu, czyli białka. Chorzy, by nie doprowadzić do stanu zapalnego jelit lub całkowitego zniszczenia kosmków jelitowych, muszą stale przestrzegać ścisłej diety. Dodatkowo, dietę bezglutenową zaleca się również niemowlętom, by w przyszłości nie zachorowały na wcześniej wymienione schorzenie lub nie miały alergii na gluten.

Czego nie można jeść na diecie bezglutenowej?

Przede wszystkim pieczywa i wszelkich wyrobów zawierających pszenną mąkę. Należy zdać sobie sprawę z tego, że gluten znajduje się niemal we wszystkich dostępnych na rynku produktach zbożowych i samych zbożach. Mowa tutaj o pszenicy, jęczmieniu, a nawet kaszy mannej czy też jęczmiennej. Będąc na diecie bezglutenowej, nie można spożywać owocowych przetworów, zbożowej kawy, piwa, lodów, gotowych sosów, a także produktów zawierających sód. Skomponowanie bezpiecznego jadłospisu dla chorego jest nie lada wyzwaniem, ponieważ śladowe ilości glutenu mogą znaleźć się w niemal całej żywności, jaka jest dostępna w zwykłych supermarketach.

Co możemy jeść na diecie bezglutenowej?

Na diecie bezglutenowej powinniśmy kupować żywność opatrzoną nazwą „produkt bezglutenowy” lub znakiem graficznym przedstawiającym przekreślony kłos. Taki napis czy symbol jest główną informacją, która pozwala na ogólne zastanowienie się nad zakupem danego produktu. Jeśli mamy do czynienia z chorobą, która jest naprawdę mocno nasilona, najlepszym rozwiązaniem będzie wybór sklepów, w których znajdziemy asortyment złożony wyłącznie z produktów bezglutenowych.

Dieta bezglutenowa nie różni się w podstawowych założeniach od zasad zdrowego odżywiania. Jedyna różnica jaka występuje, to całkowita eliminacja glutenu u osób z celiakią, alergią lub nadwrażliwością na gluten. Podstawą menu powinny być wysokiej jakości, świeże produkty, które będą spożywane w 4-5 posiłkach dziennie. Posiłki powinny być spożywane w sposób regularny, mniej więcej co 3 godziny. Najlepiej bazować na warzywach i uzupełniać dietę owocami, bezglutenowymi kaszami, świeżym mięsem, rybami i jajkami. Wprowadzając w życie dietę bezglutenową, powinniśmy wiedzieć jedno. Dieta bezglutenowa może być bardzo urozmaicona i smaczna, a jej wspólne zastosowanie w rodzinie nie wywoła efektu wykluczenia osoby chorej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dieta bezglutenowa

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0