Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Dieta bezglutenowa – jadłospis przy celiakii oraz produkty bezglutenowe

dieta bezglutenowa

Dla osób z celiakią, nadwrażliwością na gluten czy pszenicę lub alergią na gluten jedynym rozwiązaniem jest dieta bezglutenowa. W oddzieleniu od nadwrażliwości na gluten (kiedy dieta bezglutenowa może być wprowadzona czasowo, zgodnie z zastrzeżeniem specjalisty), w celiakii dieta bezglutenowa musi być przestrzegana przez całe życie. Leczenie polega na ogólnym wykluczeniu z diety artykułów mających gluten, inaczej wszystkich produktów zbożowych z pszenicy, żyta oraz jęczmienia i innych artykułów, w jakich gluten może być obecny w jakiejś formie. Powinny one być zamienione na ich bezglutenowe substytuty (pieczywo, kasze, makarony, potrawy mączne itp.), wykonane z surowców naturalnie niemających glutenu oraz takich, z których gluten został usunięty na drodze technologicznej.

Czym jest gluten?

Gluten to kompozycja białek roślinnych (prolamin oraz glutenin) znajdujących się w ziarnach zbóż. W diecie zdrowego człowieka jest całkowicie niegroźny. Kłopot z trawieniem glutenu jest wtedy, kiedy człowiek choruje na celiakię, tj. chorobę trzewną, chorobę Duhringa czy zdiagnozowano u niego nadwrażliwość na pszenicę lub alergię na gluten. Wszystkie cztery zaburzenia są wyznaczeniem do likwidacji białek glutenowych ze stałej diety. Konieczne będzie przeglądanie etykietek artykułów, gdzie będzie informacja o przynajmniej minimalnych ilościach glutenu, jakie mogą spowodować szkodliwe efekty. Dieta bez glutenu, jest istotna w przypadku ludzi uczulonych na ten składnik czy cierpiących na celiakię (nietolerancję glutenu), która powoduje zniszczenia jelit w podczas trawienia go.

Dieta bezglutenowa – co to?

Dieta bezglutenowa to rodzaj żywienia, w jakim zupełnie z jadłospisu usuwa się gluten. Można go spotkać zarówno w artykułach ekologicznych, jak również przetworzonych. Gluten jest mieszanką białek gluteliny oraz gliadyny znajdujących się w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Awenina, jaka zamknięta jest w ziarnie owsa, pomimo iż jest białkiem glutenowym, nie powoduje takich samych odpowiedzi jak inne zboża glutenowe. O podstawowych artykułach oraz dobrych zasadach diety bezglutenowej przeczytamy w tym właśnie artykule, gdzie znajdziemy ciekawe informacje o diecie bezglutenowej.

gluten

Udowodniono, iż dieta bez glutenu, daje korzyści lecznicze osobom z celiakią, nadwrażliwością na pszenicę oraz nieceliakalną wrażliwością na gluten. Nie ma natomiast dowodów na to, iż powinna być polecana jako sposób odżywiania dla wszystkich pozostałych osób. Tym bardziej, że nieumiejętny wybór produktów bezglutenowych może doprowadzać do braków pokarmowych oraz przybierania na wadze. Pamiętaj, że brak czy obecność glutenu nie różnicuje diety na zdrową oraz niezdrową. Istotne są także pozostałe nawyki żywieniowe.

Celiakia dieta – jak rozpocząć?

Diety bezglutenowej nie powinno stosować indywidualnie, bez konsultacji ze specjalistą oraz przeprowadzenia badań. Na wstępie należy wykonać badani oraz określić, czy gluten jest podstawą problemów pokarmowych, a jeśli tak to jaki typ zaburzenia powoduje. Celiakia oraz nietolerancja glutenu są częstym problemem, ponieważ dotyczą aż 6 na 100 osób. Dodatkowo przebiegają przeważnie w formie skąpo objawowej, bez zespołu niepełnowartościowego wchłaniania. Łatwo więc zignorować te dolegliwości. Również wiele osób przechodzi na dietę bezglutenową, ponieważ uważa ją za lepszą i zdrowszą. Należy pamiętać, że nie można odstawiać glutenu, kiedy robi się diagnostykę w kierunku dolegliwości związanych z nim. Wówczas ustalenie problemów pokarmowych związanych z glutenem staje się niewykonalne.

Dieta bezglutenowa – jadłospis

Dieta bezglutenowa jadłospis ma bogaty, chociaż sama w sobie dieta bez glutenu polega na usunięciu z jadłospisu glutenu – inaczej białka. Najpopularniejsze artykuły bezglutenowe, jakie są zalecane do jedzenia dla cierpiących na celiakię to: soja, kukurydza, proso, ryż, ziemniaki, gryka, maniok, soczewica, fasola, sorgo, wszystkie owoce oraz warzywa i orzechy, ryby oraz mięso. Dieta bezglutenowa jadłospis ma ciekawy, więc polecana jest naturalna kawa, herbatka oraz miód. Jadłospis w diecie bezglutenowej jest niezwykle dobry oraz pożywny, nic więc dziwnego, że ostatnio cieszy się niezwykle dużą popularnością.

dieta bezglutenowa jadlospis

Produkty bez glutenu

Gdy musisz stosować dietę bezglutenową, to trzeba wiedzieć, że na rynku znajdują się przeróżnego typu produkty bez glutenu. Możesz w wielu sklepach ze zdrową żywnością znaleźć produkty bez glutenu, które oczywiście nie zawierają glutenu i są oznaczone jako bezglutenowe jedzenie. Lista, na której znajdują się produkty bezglutenowe jest długa, natomiast należy mieć się na uwadze – zboża z natury wolne od glutenu również mogą go zawierać, dlatego istotne jest, by koncentrować się na artykułach z naklejką (znak przekreślonego kłosa). Dotyczy to m. in. kukurydzy, prosa, gryki, kaszy quinoa oraz amarantusa.

Dieta bezglutenowa – artykuły zakazane

Zacznijmy od tego, że gluten to nie jedynie pszenica, jak zwykło się uważać. To również pozostałe zboża, w tymże żyto, orkisz, jęczmień, owies (o ile nie jest określony jako gluten free). Co zawiera gluten? Na pewno skrobia pszenna, pszenżyto i kamut. Mając celiakię czy cierpiąc na alergię oraz nadwrażliwość na gluten należy zdecydowanie unikać wymienionych wcześniej zbóż i wszystkich artykułów z dodatkiem zbóż, ale dodatkowo również: mąk oraz pieczywa (także pieczywa chrupkiego), zbożowych oraz mleczno-zbożowych kaszek błyskawicznych, makaronów pszenicznych oraz żytnich, placków z mąki zawierającej gluten, klasycznych kasz, w tymże kaszy bulgur, jęczmiennej oraz kaszy manny.

Dieta bez glutenu – zasady

Głównym celem, które ma dieta w celiakii, jest wykluczenie glutenu. Jego pochodzeniem w żywności są zboża takie jak pszenica, żyto, pszenżyto, orkisz i jęczmień. Owies oczywiście jest zbożem bezglutenowym, natomiast szybko ulega skażeniu zarówno na etapie uprawy, jak również przetwarzania. Na diecie bezglutenowej wszystkie potrawy powstałe na podstawie wysoce przetworzonych zbóż musimy usunąć lub zamienić artykułami naturalnie bezglutenowymi. Dieta w celiakii przynosi za sobą dużo restrykcji pokarmowych, natomiast jest ona jedynym sposobem leczenia tej choroby. Najpierw może wydawać się trudna, natomiast z czasem zmienisz własne zwyczaje pokarmowe i przestrzeganie dobrych reguł diety sprawi, że objawy celiakii miną.

Dieta bezglutenowa – co jeść?

Ostatnio dieta w celiakii staje się niezwykle popularna. Dlatego wiele osób stawia sobie pytanie – co jeść w diecie bezglutenowej? Odpowiadając na to pytanie należy stwierdzić, że przede wszystkim należy powstrzymywać się od jedzenia artykułów, które zostały wyprodukowane na podstawie zbóż jęczmienia, pszenicy oraz żyta. Nie mogą one być składnikami diety bezglutenowej. Należy także czytać składy konkretnych artykułów spożywczych. Większość tych produktów jest oznaczana symbolem „gluten free” (graficznie przekreślony kłos). Jest pewna grupa artykułów naturalnie bezglutenowych, określana powszechnie „pełnoprawnym jedzeniem bezglutenowym”. Zatem jeśli szukamy odpowiedzi na pytanie – „dieta bezglutenowa co jeść?”, to należy szukać właśnie produktów z przekreślonym kłosem. W takiej żywności nie odnajdziemy glutenu.

Dieta bezglutenowa – dla kogo?

Wiele osób zadaje sobie pytanie „dieta bezglutenowa dla kogo jest odpowiednia?”. Na samym wstępie należy stwierdzić, iż w diecie bezglutenowej jadłospis jest w pewnym stopniu okrojony. Wynika to z potrzeby unikania glutenu, inaczej mieszanki białek roślinnych obecnych w życie, jęczmieniu, pszenicy lub orkiszu. Nietolerancja glutenu może doprowadzać do dużych dolegliwości układu pokarmowego, prowadzących do uszkodzenia kosmków jelitowych. Jedną spośród najczęstszych dolegliwości towarzyszących nietolerancji glutenu jest celiakia. Trzeba więc w tym momencie odpowiedzieć na pytanie „dieta bezglutenowa dla kogo jest”? Mianowicie powinny ją stosować osoby uczulone na gluten. Dieta bezglutenowa będzie dobra dla osób, które chcą o siebie zadbać i wykluczyć gluten ze swojej diety. Są również przesłanki do wykorzystywania diety bezglutenowej u pewnych pacjentów z dolegliwościami neurologicznymi, autoimmunologicznymi lub umysłowymi, jednak tylko pewna grupa osób odniosła korzyści z wykorzystywania takiej diety, nie ma zatem zaleceń aby wykluczać gluten w diecie u wszystkich osób cierpiących np. na Hashimoto.

dieta bezglutenowa dla dzieci

Dieta bezglutenowa dla dzieci

Zdarza się, iż już od najmniejszych lat dzieci muszą być na diecie bezglutenowej. Jeszcze częściej u małych pacjentów jest odpowiednio rozpoznana celiakia oraz może być od razu leczona. Jedynym ratunkiem leczenia celiakii jest niewątpliwie przebywanie na ścisłej diecie eliminującej gluten. Dieta bezglutenowa dla dzieci to duże wyzwanie, jakiemu muszą sprostać rodzice dziecka cierpiącego na celiakię, czy mającego nietolerancję glutenu z powodu nadwrażliwości. Należy nie tylko przygotowywać prawidłowe posiłki, ale również umieć wytłumaczyć pociechom, czemu nie mogą spożywać wszystkiego, co ich koledzy oraz pilnować, by nie podjadało niepolecanych na diecie produktów.

Dieta bezglutenowa dla dzieci powinna być uzupełniona oraz obfitować w artykuły bogate w witaminy z grupy B, błonnik, skrobię oraz elementy mineralne. Źródłem witamin z grupy B jest pieczywo oraz artykuły mączne. U dzieci na diecie eliminującej gluten elementów te dostarczą: ryż, quinoa, gryka, proso, amarantus, maniok, kukurydza oraz rozmaite formy fasoli.

Jak powinna wyglądać dieta bezglutenowa dla dzieci w szkole? Tu sytuacja może być trochę prostsza, ponieważ dziecko nie jest z góry skazane na niedostoswane do niego menu. Jeśli w szkole jest stołówka to lepiej nie zapisywać dziecka na posiłki w niej, bo jest mała szansa, że będą dostosowane do diety bezglutenowej dla dzieci. Lepiej przeznaczyć chwile czasu oraz samemu dopilnować o dobry jadłospis dzieci. Modne ostatnio stało się noszenie pokarmów w tzw. boxach. Można zastosować tenże sposób, aby wyposażyć dzieci w szkolne bezglutenowe śniadanie czy lunch.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dieta bezglutenowa – jadłospis przy celiakii oraz produkty bezglutenowe

Artykuł przeczytasz w: 7 min
0