Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Dieta a wrzody – jaka dieta w chorobie wrzodowej? Co można jeść, a co szkodzi przy wrzodach?

warzywa

Wrzody żołądka i dwunastnicy to jedna z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego. Dotyczy ona zarówno osób starszych, jak i młodszych, cierpią na nią tak samo kobiety, jak i mężczyźni. Chorobę wrzodową leczy się oczywiście odpowiednimi lekami, ale można też zminimalizować jej skutki w inny sposób. Jaką dietę warto stosować w chorobie wrzodowej? Co jeść, a czego lepiej unikać mając wrzody?

Choroba wrzodowa – przyczyny i objawy

Choroba wrzodowa może mieć różne przyczyny. Najczęściej jest to zakażenie Helicobacter pylori, oprócz tego wymienia się czynniki genetyczne, palenie papierosów i stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Wśród rzadszych przyczyn wyróżnić można m.in. chorobę Leśniowskiego-Crohna, nadczynność przytarczyc, zespół rakowiaka, chemioterapię, sarkoidozę itd.

Jeżeli chodzi o objawy choroby wrzodowej, najczęściej są to: ból w nadbrzuszu, zgaga, nudności, wymioty, utrata apetytu, spadek masy ciała, zaparcia i biegunki, wzdęcia i czkawka. Zdiagnozować wrzody można wykonując gastroskopię, a także robiąc szereg różnych testów, np. ureazowy, serologiczny czy na antygeny Helicobacter pylori.

Jak leczyć wrzody?

Głównie zaczyna się od wyleczenia zakażenia Helicobcter pylori i podania blokerów pompy protonowej. Oprócz tego, bardzo ważna jest dieta w chorobie wrzodowej. Dzięki niej można zminimalizować przykre objawy wrzodów. Co zatem warto jeść, a czego na pewno unikać, by nie nasilać dolegliwości?

Dieta w chorobie wrzodowej

Jak można przeczytać na stronie sanatorium Medical Sensus (http://medicalsensus.pl/mikrobiotyka/dietetyka-medyczna/dieta-w-chorobie-wrzodowej.html), gdzie dostępna jest specjalna dieta w chorobie wrzodowej, przyjmowane posiłki powinny być lekkostrawne. Dobrze jeśli będą one bogate w warzywa i owoce, szczególnie buraki, dynie, marchewki, kalafiory, pomidory, sałaty, cytrusy, banany, morele, brzoskwinie i jabłka. Jeżeli chodzi o sposób przygotowywania mięsa (głównie drobiu), zaleca się gotowanie w wodzie lub na parze. Nie zaszkodzą także ryby, jaja, delikatne twarogi, kasze, jasne, ale czerstwe pieczywo, kisiel, galaretki i ciasta bez tłuszczu.

Wrzody – czego unikać?

Zalecana jest rezygnacja z tłustych, mięsnych, smażonych posiłków. Lepiej nie jeść także tłustych twarogów, sosów, świeżego pieczywa pełnoziarnistego, warzyw strączkowych, cebuli, czekolad. Nie powinno się stosować także ostrych przypraw, które mogą podrażniać żołądek i nasilać przykre dolegliwości.

W chorobie wrzodowej należy zrezygnować także z takich używek jak papierosy i alkohol. Lepiej odstawić także kawę, ale i mocną herbatę czy napoje gazowane.

Jak jeść, by zminimalizować objawy wrzodów?

W chorobie wrzodowej nie tylko istotna jest sama dieta, ale także sposób jedzenia. Lekarze zalecają, by jeść częściej, ale mniej, może to być nawet 6 – 7 posiłków dziennie. Najważniejsze, by nie dopuścić do przejedzenia się i by przerwy między posiłkami wynosiły około 2 – 3 godzin. Potrawy nie powinny być ani zbyt gorące, ani za zimne, żeby nie podrażniać żołądka. Istotne jest także tempo spożywanych dań. Najlepiej jeść na siedząco i powoli, dokładnie przeżuwać pokarmy, by nie obciążać niepotrzebnie układu pokarmowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dieta a wrzody – jaka dieta w chorobie wrzodowej? Co można jeść, a co szkodzi przy wrzodach?

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0