
Wątroba to największy gruczoł ludzkiego organizmu, pełniący szereg kluczowych dla niego funkcji. Kondycja wątroby ma istotny wpływ na stan zdrowia, dlatego tak warto o nią dbać. W jaki sposób można wspomóc wątrobę i drogi żółciowe? Jak wygląda dieta na wątrobę? Jakie składniki powinny znaleźć się w składzie preparatów wspomagających pracę tego narządu?
Bez wątroby nie można normalnie funkcjonować, żaden z organów nie byłby w stanie zastąpić jej funkcji. Wątroba produkuje żółć, która bierze kluczową rolę w trawieniu tłuszczów. Jest magazynem m.in. glikogenu, żelaza i witamin A, D, B12. Odpowiada za gospodarkę: węglowodanową (m.in. stanowi zbiornik energii, „zarządza” cząsteczkami glukozy w organizmie), lipidową (m.in. produkuje niektórych tłuszczów, w tym m.in. cholesterolu) i białkową (m.in. produkuje białka osocza). Usuwa toksyny, neutralizuje alkohol i amoniak, metabolizuje hormony i leki. Bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego i pomaga utrzymać prawidłową temperaturę ciała.
Wątroba nie boli, o jej nieprawidłowym działaniu dowiadujemy się z wyników badań laboratoryjnych lub z objawów w postaci bólu w prawym podżebrzu. Wynika on z powiększenia się wątroby, zapalenia dróg żółciowych lub kolki żółciowego, które to symptomy towarzyszą wielu poważnym dolegliwościom tego narządu. Problemy z wątrobą stają się także widoczne, kiedy pojawia się żółtaczka, czyli żółte zabarwienie skóry i twardówek oczu wynikające z wysokiego poziomu bilirubiny we krwi.
O wątrobę warto dbać nie tylko wtedy, kiedy pojawią się pierwsze dolegliwości, ale jeszcze zanim się pojawią. Wątroba ma ogromne zdolności do regeneracji – wystarczy nieznacznie ją w tym wspomóc, aby mogła prawidłowo funkcjonować. Co pomoże chronić wątrobę?
Dieta na wątrobę – co jeść, a czego unikać?
- Ogranicz spożycie tłuszczów nasyconych (tłustego mięsa, produktów bogatych w cholesterol) na rzecz nienasyconych kwasów tłuszczowych (ryby, oliwa z oliwek, oleje roślinne).
- Dostarczaj organizmowi zdrowe białka pochodzące z chudego nabiału, ryb lub białego mięsa. Białka pomagają w regeneracji wątroby.
- Ogranicz słodycze, używki i produkty mączne. Cukry proste stymulują skurcze woreczka żółciowego oraz powodują odkładanie się tłuszczu w wątrobie. Zrezygnuj z papierosów, kawy i mocnej herbaty, które dostarczają wielu substancji obciążających wątrobę.
- Dostarczaj witamin – do procesów metabolicznych zachodzących w wątrobie niezbędna jest obecność wielu witamin i minerałów. Komponuj dietę, aby dostarczyć organizmowi tych substancji lub stosuj preparaty wielowitaminowe.
- Pij zdrowe płyny – pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Woda jest niezbędna do wielu przemian metabolicznych w organizmie i pomaga w usuwaniu toksyn.
Preparaty wspomagające wątrobę – jak wybrać?
Oprócz diety, warto sięgać po preparaty na wątrobę i drogi żółciowe [https://www.allecco.pl/filter/category,33,watroba-i-drogi-zolciowe] dostępne w aptekach. Zawarte w nich substancje czynne nie tylko poprawiają funkcjonowanie wątroby, ale mają także pozytywny wpływ na działanie woreczka i dróg żółciowych. Farmaceutyki na wątrobę poprawiają trawienie, wspomagają produkcję żółci, a także regenerują oraz wspierają ten gruczoł w wielu procesach metabolicznych.
Preparaty na wątrobę najczęściej oparte są na naturalnych wyciągach roślinnych, dodatkowo w składzie można znaleźć witaminy z grupy B, które stymulują metabolizm energetyczny komórek oraz witaminę E, które ma działanie antyoksydacyjne.
Jakie są najpopularniejsze substancje wspomagające pracę wątroby?
- Cynaryna z ziela karczocha – stymuluje metabolizm tłuszczów i cholesterolu, pomaga w procesie usuwania zbędnych substancji z wątroby, obniża także poziom cholesterolu.
- Sylimaryna z ostropestu plamistego – wspomaga procesy regeneracyjne wątroby, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie komórek wątroby, ochrania je przed działaniem toksyn.
- Korzeń cykorii – poprawia trawienie, stymuluje wydzielanie żółci i enzymów trawiennych; obniża poziom cholesterolu, znosi uczucie ciężkości i redukuje wzdęcia po ciężkostrawnych posiłkach.
- L – ornityna, L – asparaginian – to aminokwasy (składniki białek), które biorą udział w regeneracji uszkodzonych komórek wątroby.
- Inne składniki wspierające pracę wątroby: ostrokrzew paragwajski, cholina, ostryż długi, fosfolipidy.