Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Czy warto zostać profesjonalnym managerem gastronomii?

kuchnia brazylijska

Z uwagi na fakt, iż polskie społeczeństwo stale się bogaci, na popularności zyskuje szeroko pojęta branża rozrywkowa i gastronomiczna. Rodacy dysponują już bowiem na tyle dużymi oszczędnościami, że nie stanowi dla nich problemu wizyta w restauracji lub barze wraz z rodziną zamiast nabywania składników, a następnie przyrządzania posiłku w zaciszu własnego domu. Wiąże się to także ze zwiększoną ilością lokali gastronomicznych, jak również…większą ilością miejsc pracy dla osób, pragnących realizować się w rzeczonej dziedzinie.

Praca w gastronomii

Jedną z najciekawszych ofert dostępnych obecnie na rynku pracy jest profesja managera gastronomii. Osoba która ukończyła kurs managera gastronomii może się o nią starać. Na czym  polega profesja managera gastronomii? Do zadań osoby zatrudnionej na nadmienionym stanowisku należy nadzorowanie efektywności zadań wykonywanych przez podległy personel, dbanie o odpowiedni wystrój i czystość lokalu, zapewnianie zadowalającej jakości serwowanych potraw, jak również – obsługa rezerwacji. Pomimo faktu, że jest to praca bez wątpienia wymagająca, to dla osoby, która doskonale czuje się otoczona grupą ludzi o podobnych zainteresowaniach, umie wzbudzić respekt, a także w pełni rozumie zasady regulujące pracę w restauracji, barze lub pubie, może się ona okazać profesją wręcz wymarzoną.

Odpowiednie wykształcenie

Aby jednak możliwe było podjęcie pracy jako manager gastronomii, niezbędne jest kierunkowe wykształcenie. W bardziej prestiżowych lokalach kursy okazać się mogą niewystarczające, a właściciel może wymagać przedstawienia dokumentów poświadczających ukończenie odpowiednich szkół. Pozytywnie na rozpatrzenie podania o pracę może także wpłynąć wcześniejsze doświadczenie w branży gastronomicznej lub hotelarskiej, bowiem jak wiadomo bez niego zarządzanie całym obiektem, gośćmi oraz podległym personelem okazać się może zadaniem ponad siły aplikanta.

Czy warto?

Opisywana praca pozwala na uzyskanie ponadprzeciętnie wysokich zarobków, które wahać się mogą od pięciu do nawet siedmiu tysięcy złotych miesięcznie, w zależności od lokalizacji punktu gastronomicznego oraz ilości obsługiwanych dziennie gości. Zadowalająca płaca wiąże się jednak z wieloma obowiązkami i wymogami, jako że manager gastronomii musi być stale dyspozycyjny, cechować się wysoką kulturą osobistą, znać co najmniej jeden język obcy, jak również doskonale rozumieć specyfikę funkcjonowania lokalu.

Od osoby takiej wymagany może być także udział w regularnie organizowanych kursach i szkoleniach zawodowych, które to mają na celu podnieść jakość obsługi gości i zarządzania personelem, jak również zaznajomić managera z nowo wprowadzonymi przepisami prawnymi oraz rozporządzeniami odnoszącymi się bezpośrednio do branży gastronomicznej.

Poza oczywistymi wymogami praca ta może stać się także przyjemnym doświadczeniem oraz możliwością samorealizacji na intrygującym i pełnym wyzwań stanowisku. Na zakończenie nadmienić należy również, że nie bez znaczenia pozostaje także zatrudniona w lokalu kadra, bowiem współpraca z lojalnymi oraz profesjonalnymi kelnerkami i kucharzami doskonale znającymi swój zakres obowiązków to sama przyjemność!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Czy warto zostać profesjonalnym managerem gastronomii?

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0