Mówiąc o wzmacnianiu odporności za pomocą diety bardzo często koncentrujemy się wyłącznie na witaminie C. Nie można odebrać jej tego, że faktycznie wykazuje silne działanie przeciwzapalne i podnosi naszą odporność. Jednak tak naprawdę istnieje o wiele więcej składników żywności, które mają pozytywny wpływ na odporność. Warto zwrócić na nie szczególną uwagę w okresie jesienno-zimowym.
Cynk
Cynk to pierwiastek, który pełni wiele ważnych funkcji. Stanowi istotny składnik białek, odpowiada za aktywację wybranych enzymów, bierze udział w syntezie RNA i DNA, a także stabilizuje błony komórkowe. Warto wspomnieć, że jego niedobór może objawiać się, m.in. pod postacią zaburzeń w odczuwaniu smaku i zapachu, a także nadmiernego wypadania włosów. Niedobór cynku w organizmie może być skutkiem spożywania fit posiłków ubogich w ten pierwiastek lub zaburzeń w jego wchłanianiu. Drugą z wymienionych sytuacji możemy zaobserwować w przebiegu chorób, takich jak celiakia, zapalenie trzustki czy choroby zapalne jelit. Jeśli wykluczymy ich występowanie, warto w następnej kolejności przyjrzeć się czy przyczyną niedoboru cynku, a tym samym gorszej odporności nie jest niewłaściwie zbilansowana dieta. W tym celu warto zapoznać się z najlepszymi źródłami pokarmowymi tego pierwiastka.
Wybrane źródła pokarmowe cynku:
- zarodki pszenne
- otręby pszenne
- otręby żytnie
- płatki drożdżowe
- siemię lniane
- sezam
- pestki dyni
- orzechy pinii
- orzechy nerkowca
- fasola adzuki
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 podobnie jak witamina C i cynk mogą korzystnie wpłynąć na naszą odporność. Oprócz tego, wykazują wiele ważnych właściwości i zalecane są w profilaktyce i leczeniu różnych chorób. Dlatego ich obecność w fit posiłkach jest istotna nie tylko ze względu na korzystny wpływ na odporność. Kwasy omega-3 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego, odpowiadają za dobrą pamięć i koncentrację, a także przeciwdziałają i wspomagają leczenie chorób, takich jak nowotwory, choroby neurodegradacyjne, choroby układu sercowo-naczyniowego czy reumatoidalne zapalenie stawów.
Wybrane źródła pokarmowe wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3:
- tłuste ryby morskie (np. łosoś, makrela, śledź)
- orzechy włoskie
- siemię lniane
- nasiona chia
- olej rzepakowy
- olej lniany
- olej z orzechów włoskich
- oliwa z oliwek
Witamina E
Witamina E podobnie jak wspomniana na wstępie witamina C posiada silne właściwości przeciwzapalne. W związku z tym może chronić nas przed zachorowaniem w okresie jesienno-zimowym. Witamina E jest istotna również w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, ponieważ zapobiega niebezpiecznym uszkodzeniom naczyń krwionośnych. Ponadto witamina E chroni nas przed stresem oksydacyjnym, który sprzyja powstawaniu wspomnianych chorób. Stres oksydacyjny związany jest również z wyższym ryzykiem rozwoju chorób nowotworowych, a także neurodegradacyjnych. Wszystko to wskazuje na to, że warto zwrócić uwagę na witaminę E nie tylko ze względu na to, że wzmacnia odporność w okresie jesienno-zimowym.
Wybrane źródła pokarmowe witaminy E:
- olej z zarodków pszennych
- orzechy laskowe
- olej krokoszowy
- olej ryżowy
- olej rzepakowy
- nasiona słonecznika
- pestki dyni
- migdały
- zarodki pszenne
- olej sojowy
Do innych składników żywności, które wzmacniają naszą odporność można zaliczyć witaminę D, karotenoidy, selen, żelazo. Jak widać, w okresie jesienno-zimowym nie warto skupiać się wyłącznie na witaminie C. Jest ona niezwykle ważna i nie należy o niej zapominać jednak bilansując posiłki powinniśmy pamiętać również o innych składnikach.
Więcej informacji o cateringach dietetycznych można znaleźć na: jakiepudelko.pl