
Starożytni Germanie uważali, że jest to pierwsza roślina, jaką jadły niedźwiedzie po wybudzeniu z zimowego snu. Stąd właśnie nazwa – czosnek niedźwiedzi. W niczym nie przypomina znanego z każdej kuchni czosnku pospolitego. Wygląda zupełnie inaczej, ale podobnie jak on czosnek niedźwiedzi posiada mnóstwo prozdrowotnych właściwości.
Właściwości czosnku niedźwiedziego ważne dla zdrowia
Niezwykle cenne dla zdrowia są znajdujące się w czosnku niedźwiedzim związki siarki. Trudno znaleźć drugą roślinę, w której jest ich tak wiele. To właśnie ten składniki odpowiada za przeciwnowotworowe właściwości czosnku niedźwiedziego. Związki siarki działają jakby z dwóch stron: z jednej sprawiają, że układ odpornościowy walczy z komórkami nowotworowymi, a z drugiej hamują rozwój wolnych rodników i mają działanie antyoksydacyjne.
Nie bez znaczenia są także przeciwwirusowe właściwości czosnku niedźwiedziego. To sprawdzony środek, którego regularne spożywanie zapobiega infekcjom dróg oddechowych. Poleca się go szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Nie tylko działa antywirusowo i antybakteryjnie, ale ponadto pomaga w leczeniu ewentualnych infekcji.
Czosnek niedźwiedzi polecany jest także dla osób narażonych na choroby układu sercowo-naczyniowego. Badania wykazały, że jest bardzo skutecznym środkiem obniżającym poziom cholesterolu i trójglicerydów. Dzięki temu pozwoli zapobiec wystąpieniu miażdżycy, zawału serca czy innych chorób. Poleca się dodawanie czosnku niedźwiedziego do sałatek i różnych dań, ponieważ znacznie wspomaga trawienie i zapobiega wzdęciom.
Ciekawe przepisy z czosnku niedźwiedziego
Warto poznać ciekawe i przydatne przepisy z czosnku niedźwiedziego, które pozwolą cieszyć się zdrowiem przez cały rok.
Oliwa z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
– ok. 25 sztuk liści świeżego czosnku niedźwiedziego,
– 1 litr tłoczonej na zimno oliwy z oliwek.
Liście należy starannie umyć i pokroić na cienkie plastry. Następnie włożyć je do czystego i suchego słoika. Później zalać oliwą i odłożyć w suche, ciemne miejsce na 4 do 5 tygodni. Po takim okresie trzeba liście wyjąć, a gotową już oliwę przechowywać w ciemnym miejscu. Lepiej nie wstawiać do lodówki, bo zbyt niska temperatura powoduje mętnienie.
Masło z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
– ok. 10 dag liści czosnku,
– 25 dag masła,
– sól i pieprz.
Miękkie masło należy zmiksować z liśćmi czosnku. Doprawić do smaku i odstawić do lodówki, aby stwardniało.
Nalewka z czosnku niedźwiedziego – jak wykonać?
Ceniona ze względu na prozdrowotne właściwości jest nalewka z czosnku niedźwiedziego. Wiele osób docenia także jej bardzo ciekawy smak. Na pewno dużym atutem jest także prostota wykonania takiej nalewki.
Składniki:
– dowolny alkohol, np. wódka lub brandy,
– liście czosnku niedźwiedziego.
Liście należy umyć, dokładnie osuszyć, a następnie zalać wybranym alkoholem. Całość można umieścić w słoiku lub butelce – ważne, aby naczynie można było szczelnie zamknąć. Następnie odstawić je w ciemne miejsce na około miesiąc.
Prosty przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego
Wykonanie pesto z czosnku niedźwiedziego nie powinno przysporzyć trudności.
Składniki:
– ok. 20 dag liści czosnku,
– 100 ml tłoczonej na zimno oliwy z oliwek,
– 15 g soli morskiej.
Liście czosnku muszą być starannie umyte i dokładnie wysuszone. Należy je pokroić, można nawet zmiksować. Następnie trzeba dodać sól i oliwę. Kolejnym krokiem jest mieszanie aż do zupełnego rozpuszczenia się soli. Takie pesto można przechowywać w lodówce nawet przez rok i dodawać w tym czasie do wielu dań.
Ewelina Bogusz