Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Czarny kminek i jego niezwykłe właściwości zdrowotne

kminek

Czarnuszka to znana od dawna roślina, która dzięki swoim dość intensywnym walorom smakowym używana jest jako przyprawa. Warto jednak zauważyć, że czarnuszka nazywana również „czarnym kminkiem”, posiada niezwykłe właściwości zdrowotne. Można ją spożywać zarówno samą, jak i jako dodatek do potraw. Najbardziej przystępną formą pozwalającą na wykorzystanie jej pozytywnych właściwości, jest olej z czarnuszki.

Olej z czarnuszki – czarne złoto

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno z ziaren błękitnych kwiatów tej rośliny, nieoczyszczony i nierafinowany to najlepsza forma tego produktu, jaką możemy podać naszemu organizmowi. Zachowuje on wtedy wszystkie swoje unikalne zdrowotne właściwości i niezwykle cenne składniki odżywcze. Wspomaga budowanie naturalnej odporności organizmu oraz posiada wyjątkowe działanie antyalergiczne. W dawnych czasach mówiono nawet, że czarnuszka jest w stanie wyleczyć wszystko, oprócz śmierci. Dzisiaj posiadamy znacznie większą wiedzę naukową, która pozwala nam zdecydowanie dokładniej określić jej niezwykłe właściwości. Najważniejszymi z nich są wspomniane wcześniej budowanie odporności i działanie antyalergiczne. Dodatkowo regulując poziom cukru, zapobiega cukrzycy.

Olej z czarnuszki składa się w 85% z nienasyconych kwasów tłuszczowych. W znacznej ilości jest to kwas linolowy, który jest kwasem Omega-6. Następnie jest to kwas oleinowy, stanowiący Omega-9 oraz kwas alfa-linolenowy, czyli Omega-3. Wszystkie te kwasy wspomagają regenerację komórek i powstawanie nowych oraz regulują pracę całego organizmu. Dodatkowo olej z czarnuszki zawiera witaminę E, nazywaną witaminą młodości, beta-karoten, sterole, biotynę oraz przeciwutleniacze w bardzo dużej ilości. Wśród tych wszystkich właściwości zdrowotnych warto również zwrócić uwagę na unikatowy olejek eteryczny zawarty w oleju z czarnuszki, czyli tymochinon. Ma on właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz ochronne, a także posiada działanie antynowotworowe. Z licznych badań wynika, że hamuje rozwój komórek nowotworowych i niszczy te już istniejące.

Zdrowie dzięki diecie

Olej z czarnuszki jest powszechnie dostępnym remedium, które powinno znaleźć się w diecie każdego, komu zależy na zdrowiu i dobrym samopoczuciu. Dzięki właściwościom wspomagającym odporność i działaniu antynowotworowemu jest świetnym wzmocnieniem każdego organizmu. Przez te właśnie właściwości, szczególnie warto sięgnąć po niego na przełomie sezonów, które stanowią wyzwanie dla każdego organizmu. Ponadto olejem z czarnuszki zdecydowanie powinny zainteresować się osoby z problemami alergicznymi, takimi jak atopowe zapalenie skóry, astma oskrzelowa czy katar alergiczny. Dodatkowo posiada właściwości pomagające w dolegliwościach wrzodów żołądka, czy zwalczaniu bakterii Helicobacter pylori. Obniża ciśnienie krwi, dzięki bardzo wysokiej zawartości kwasów Omega, oraz reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Do właściwości oleju z czarnuszki należą również ochrona skóry przed poparzeniami słonecznymi, dzięki beta-karotenowi, przyspieszanie gojenia się ran i regeneracji skóry oraz wspomaganie leczenia jej schorzeń. Dzięki biotynie olej z czarnuszki pozytywnie wpływa również na kondycję włosów oraz paznokci. Dzięki tym wszystkim właściwościom jest on naprawdę świetnym dodatkiem do każdej diety, a regularnie stosowany, na zimno – gdyż obróbka termiczna niestety niszczy jego szczególne właściwości, staje się nie tylko świetną przyprawą, ale przede wszystkim składnikiem gwarantującym zdrowy organizm i łączące się z tym świetne samopoczucie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Czarny kminek i jego niezwykłe właściwości zdrowotne

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0