Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Czarnuszka – właściwości, zastosowanie oraz opinie o oleju z czarnuszki

czarnuszka

Czarnuszka siewna bardzo często nazywana jest czarnym kminkiem. To roślina znana od tysięcy lat. Już w starożytnym Egipcie nazywano ją „złotem faraonów”. Na tak zaszczytną nazwę czarnuszka zasłużyła dzięki swoim różnorodnym, prozdrowotnym właściwościom.

Na jakie właściwości czarnuszki warto zwrócić uwagę?

Szczególnie dobrze znane i często doceniane są antyalergiczne właściwości czarnuszki. Alergikom poleca się stosowanie codziennie oleju z czarnuszki przez około 6 do 8 tygodni. Po tym czasie następuje znacząca poprawa ich samopoczucia. Podobnie ma się sytuacja w przypadku astmatyków, u których zaobserwowano po takim właśnie czasie znaczną poprawę wydolności płuc.

Czarnuszka jest bogata w różnego rodzaju związki, które podnoszą poziom hemoglobiny w organizmie. Z tego właśnie względu roślina ta tak często polecana jest wszystkim anemikom.

Bardzo liczne i wszechstronne właściwości czarnuszki powinny zostać docenione także przez osoby zmagające się z chorobami układu krążenia lub tymi, którzy na takie choroby są szczególnie narażeni, czyli osoby starsze i otyłe. Olej z czarnuszki obniża ciśnienie krwi oraz zmniejsza poziom homocysteiny, co pozwala na uniknięcie miażdżycy.

Czarnuszka – zastosowanie dla zdrowia i urody

Czarnuszka posiada szereg właściwości, które wpływają pozytywnie na różne aspekty zdrowotne, na układ oddechowy, krążenia, także pokarmowy i wiele innych. Co więcej, olej z czarnuszki ma doskonały wpływ na stan skóry, także tej problematycznej, trądzikowej. Można go używać na co dzień nawet zamiast kremu na noc. Jak zatem łatwo zauważyć, zastosowanie czarnuszki może być bardzo szerokie.

Bardzo łatwo stosować tę roślinę po prostu w kuchni. Dzięki niej w prosty sposób można do praktycznie każdego dania przemycić całą masę substancji odżywczych.

Czarnuszkę można dodawać do ciasta na chleb, także do wszystkich innych wypieków. Sprawdzi się w zupach, sosach i sałatkach, także w koktajlach czy nawet na kanapkach. Z nasion czarnuszki można również zaparzyć herbatę.

Również w pielęgnacji urody może być używana czarnuszka. Zastosowanie zewnętrzne polega w tym wypadku na wcieraniu olejku w skórę twarzy lub ciała, a nawet we włosy.

Olej z czarnuszki – co warto o nim wiedzieć?

Olej z czarnuszki to cudowny środek, który z powodzeniem może zastąpić wiele kosmetyków. Warto jednak starannie wybierać olejek w trakcie zakupu i postawić wyłącznie na 100-procentowy produkt, bez jakichkolwiek domieszek innych substancji. Olej z czarnuszki jest jednocześnie łagodny i skuteczny. Nie ma żadnych skutków ubocznych i nie uczula. Doskonale jednak hamuje procesy starzenia się skóry i, jeśli jest używany systematycznie, pozwala na uzyskanie bardzo szybkich efektów. Może być stosowany do pielęgnacji skory trądzikowej i problematycznej, a także dojrzałej.

Olej z czarnuszki – opinie lekarzy

Bardzo wiele osób leczących się na różne dolegliwości stosuje właśnie olej z czarnuszki. Opinie lekarzy na temat tego produktu bywają różne. Zdecydowanie przeważają opinie pozytywne, z tym, że wielu lekarzy zwraca uwagę na to, iż nie wszyscy mogą ten środek stosować tak samo bezpiecznie. Dotyczy to między innymi osób zmagających się z niedociśnieniem, kobiet w ciąży, a także osób z chorobami nerek lub wątroby.

Olej z czarnuszki na włosy – jakie ma działanie?

Bardzo często wykorzystuje się olej z czarnuszki na włosy do zabiegu ich olejowania. Szczególnie polecany jest dla włosów zniszczonych, przesuszonych i wypadających. Dzięki regularnemu stosowaniu tego oleju włosy szybko staną się zregenerowane i zyskają zdrowszy wygląd.

Ewelina Bogusz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Czarnuszka – właściwości, zastosowanie oraz opinie o oleju z czarnuszki

Artykuł przeczytasz w: 3 min
0