Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Czarna rzepa – 8 powodów, dla których warto ją jeść

rzepa

Czarna rzepa, inaczej czarna rzodkiew, jest warzywem o niezwykłych walorach zdrowotnych. Naszpikowana antyoksydantami, witaminami i związkami mineralnymi, jest naturalnym środkiem wzmacniającym organizm. Przeczytaj, dlaczego warto dodawać ją do zup albo przyrządzać z niej pyszne surówki i sałatki.

Czarna rzepa – właściwości zdrowotne

Jest wiele powodów, przez które warto jeść czarną rzepę. Ma oryginalny, wyrazisty smak, jednak przede wszystkim słynie z właściwości zdrowotnych. Jeżeli do tej pory nie gościła zbyt często na Twoim talerzu, poniższe informacje powinny zachęcić Cię do jej częstszego jedzenia.

Jakie właściwości ma czarna rzepa? Obserwacje sugerują, że (1,2,3):

  1. Wzmacnia odporność, między innymi dzięki wysokiej zawartości witaminy C. Warto wprawdzie jeść rzepę przez cały rok, jednak w okresie jesieni i zimy może zmniejszyć podatność organizmu na częste infekcje.
  2. W przypadku wystąpienia infekcji może wspomóc jej terapię – ma opinię środka łagodzącego kaszel, gorączkę, przeziębienie i zapalenia w obrębie dróg oddechowych. Zwolennicy naturalnych metod leczenia przygotowują z czarnej rzepy syrop z dodatkiem miodu, który ma pomagać w skróceniu przebiegu infekcji.
  3. Pobudza apetyt, dlatego powinny jeść ją osoby mające problemy z łaknieniem.
  4. Jest naturalnym środkiem pomocnym w walce z zaparciami i zaburzeniami trawienia – zawiera błonnik i działa pobudzająco na pracę jelit, jest więc także sprzymierzeńcem ładnej sylwetki.
  5. Odtruwa organizm – to jedna z najbardziej znanych właściwości czarnej rzepy. Warzywo działa silnie żółciopędnie oraz pomaga wątrobie oczyścić się z toksyn. Ma także działanie odkażające przewód pokarmowy.
  6. Pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu – jeżeli masz skłonność do obrzęków i skąpomocz, wplecenie czarnej rzodkwi do jadłospisu będzie dobrym pomysłem. Warzywo to działa moczopędnie, co dodatkowo wzmacnia jego oczyszczające właściwości.
  7. Ma pozytywny wpływ na zdrowie i wygląd skóry – dzięki temu, że pomaga pozbyć się nadmiaru toksyn z organizmu, zaopatruje go w cały szereg witamin i minerałów, a także zawiera związki o charakterze przeciwzapalnym i zmniejszającym stres oksydacyjny, doskonale wpływa na skórę. Na dodatek pomaga dłużej zachować jej młodzieńczy wygląd, więc można śmiało nazwać ją naturalnym kosmetykiem. Czarna rzepa jest też stosowana zewnętrznie. Ma właściwości odkażające i rozjaśniające skórę oraz hamujące wydzielanie sebum (co ważne, zarazem podnosi wilgotność skóry). Sok z rzepy wcierany w skórę głowy pomaga ograniczyć wypadanie włosów i stymuluje je do wzrostu.
  8. Pomaga w zapobieganiu ciężkim chorobom, w tym niektórym nowotworom i schorzeniom układu sercowo-naczyniowego, ponieważ zawiera przeciwutleniacze, zwalczające nadmiar wolnych rodników, a także jest naturalnym środkiem zapobiegającym nadciśnieniu i podwyższeniu poziomu cholesterolu we krwi.

Wprawdzie nie wszystkie właściwości czarnej rzepy mają potwierdzenie w badaniach naukowych, jednak jej bogaty skład nie pozostawia wątpliwości, że jej jedzenie korzystnie wpływa na ogólne zdrowie.

Kto nie powinien jeść czarnej rzepy?

Rzepa ma opinię warzywa bezpiecznego, jednak trzeba z nią trochę uważać, bo duże porcje mogą podrażniać układ pokarmowy. Czarna rzepa działa też wiatropędnie, dlatego lepiej nie zajadać się nią przed wyjściem z domu, aby uniknąć dyskomfortu. Umiarkowana porcja nie powinna Ci jednak zaszkodzić. Zresztą, najlepiej obserwować, jak organizm reaguje na poszczególne produkty.

Uwaga, czarna rzepa nie jest wskazana w przypadku kamieni żółciowych.(3)

Źródła:

  1. Staughton J. 7 Amazing Benefits Of Black Radish. https://www.organicfacts.net/black-radish.html Data dostępu: 9.01.2019
  2. Różnański H. Czarna rzepa – Raphanus sativus niger i Raphacholin. http://rozanski.li/401/czarna-rzepa-raphanus-stivus-niger-i-raphacholin/ Data dostępu: 9.01.2019
  3. Radish. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-502/radish Data dostępu: 9.01.2019

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Czarna rzepa – 8 powodów, dla których warto ją jeść

Artykuł przeczytasz w: 3 min
0