
Słodka beza, cierpkie lody cytrynowe, kwaskowate świeże borówki. Jak stworzyć połączenie idealne? Mamy dla Ciebie przepis. Zapraszamy do lektury!
Tort lodowy będzie idealny na lipcowe lub sierpniowe urodziny. To sezon, kiedy lody jemy nałogowo. Lody cytrynowe, lody czekoladowe, lody bakaliowe. Lato bez lodów to nie lato. Jak więc w niebanalny sposób przemycić je do ciasta? Mamy dla Was coś pysznego, co z pewnością skradnie nie jedno podniebienie i złamie nie jedno serce. Lodowy, cytrynowy tort bezowy.
Jak go przygotować?
Składniki na tort:
Do upieczenia bezy potrzebne będą:
- Białka jaj w temperaturze pokojowej (8 sztuk)
- Około 400 g cukru
- 2 niewielkie łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- 50g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
- Szczypta soli
Ponadto będziecie potrzebować:
- Lody cytrynowe Bracia Koral – Lody Jak Dawniej
- Borówki amerykańskie lub jagody
Przygotowanie tortu:
Pierwszy etap to pieczenie bezy. Piekarnik musicie nagrzać do temperatury 150 stopni. Białka, które powinny być w temperaturze pokojowej należy przenieść do miksera, dodać odrobinę soli i ubijać na maksymalnych obrotach do czasu gdy piana puchata i sztywna. Nie przerywając tego procesu, należy wsypywać po łyżce cukru, co jakiś czas. Gdy piana będzie miała odpowiednią konsystencję należy dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, a potem miksować jeszcze jakiś czas. W sumie proces ten to blisko 15-20 minut. Lepiej ubijać za długo niż za krótko. Do masy dodać czekoladę i kakao. Przemieszać kilka razy. Nie za długo, żeby beza nie opadła.
Na papierze do pieczenia narysujcie 4 koła, których średnica to jakieś 20 cm i wyłóżcie ubite białka. Pamiętajcie, że beza podczas pieczenia i tak, troszkę się przesunie i będzie nieco większa. Najlepiej piec je na dwóch oddzielnych blaszkach. Dwie na górze dwie na dole. Po 25 minutach, zamienić blaszki miejscami i suszyć bezę kolejne 25 minut.
Jak ułożyć tort z lodami cytrynowymi?
Przygotuj odpowiedniej wielkości tortownicę, wyłóż papierem do pieczenia, zapnij obręcz i układaj. Najpierw bezowy „placek”, następnie wyłóż na niego warstwę lodów cytrynowych Bracia Koral. Poukładaj na nich świeże jagody. Mrożone, już podczas układania tortu puszczą sok i beza nimi namoknie. Nie są najlepszym pomysłem. Następnie kolejna beza, lody, jagody i tak 3 razy. Na wierzchnią warstwę lodów pokruszcie ostatnią bezę. Ozdóbcie tort wiórkami kokosowymi, borówkami, miętą, białą czekoladą. Ostatni krok to przykrycie tortu folią i schowanie do zamrażarki na całą noc.
Co teraz? Wyciągnijcie go około 15 – 25 minut przed podaniem i rozkoszujcie się przenikającymi się smakami słodkiej bezy, kwaskowatych lodów cytrynowych i świeżych borówek. Coś niezwykłego! Gwarantujemy, że zrobicie go ponownie!
Artykuł powstał we współpracy z marką Bracia Koral – Lody jak Dawniej!