Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Co jest gluten i w jakich potrawach się znajduje?

zasady diety ketogennej

Gluten to nazwa obejmująca białka występujące w popularnych produktach żywnościowych. Chociaż najlepiej rozpoznawalnymi źródłami glutenu są produkty zbożowe wytwarzane z żyta, pszenicy i jęczmienia to znaleźć go można również w  produktach, które zupełnie nie kojarzą się ze zbożem – na przykład w sosach (majonez, keczup), przyprawach (kostka bulionowa), wyroby garmażeryjne, wędliny, słodycze, a nawet warzywa w puszkach i piwo. Gluten jest skutecznym nośnikiem aromatu i smaku, dlatego dodawany jest do tak wielu produktów spożywczych.

Jednak nie wszyscy tolerują gluten. Unikać muszą go osoby cierpiące na celiaklię (około 1 procenta populacji, częściej kobiety niż mężczyźni), osoby nadwrażliwe na gluten (około 6% populacji) a także osoby uczulone na pszenicę, które wbrew pozorom jednym z najczęściej występujących alergenów na świecie. Są również osoby, które zmieniając swoją dietę na zdrowszą i lżejszą starają się unikać potraw z zawartością glutenu.

Gdzie można znaleźć sklep bezglutenowy i co w nim kupić?

Jeśli nie tolerujemy lub chcemy zmniejszyć w codziennej diecie ilość glutenu nie trzeba wcale rezygnować z ulubionych potraw. Słodycze, gotowe sosy i desery, kasze, mąkę na chleb wszystko to można znaleźć w wersji bezglutenowej w sklepie bezglutenowym vegesklep.pl. Wszystkie produkty, które poleca sklep bezglutenowy vegesklep.pl pochodzą od sprawdzonych producentów i oznaczone są symbolem przekreślonego kłosa, co gwarantuje, że zawierają poniżej 20 mg glutenu na 1 kilogram, a więc są całkowicie bezpieczne na osób chorujących na celiaklię.

Jak objawia sie szkodliwe działanie glutenu?

Osoby cierpiące na celiaklię odczuwają wiele dolegliwości począwszy od wzdęć, problemów z trawieniem, aż po depresję, chroniczne zmęczenia a nawet padaczkę. Nierozpoznana w porę celiaklia i nie stosowanie diety bezglutenowej mogą mieć bardzo niebezpieczne następstwa dla zdrowia. Nawet osoby zdrowe, a tylko gorzej tolerujące gluten mogą zmagać się z bardzo niekomfortowymi objawami takimi jak niestrawność, bóle głowy, wysypka, katar, podrażnienia jamy ustnej, bóle brzucha i zmęczenie. Dlatego powinny po pierwsze spożywać produkty nie zawierające glutenu takie jak ryż, kukurydza, pochodne owsa, ziemniaki, rośliny strączkowe, nieprzetworzone mięso, owoce morze. Jednak aby nie rezygnować z ulubionych potraw  – na przykład z pieczywa, słodyczy czy gotowych sosów warto znaleźć godny zaufania sklep bezglutenowy gdzie można zaopatrzyć się w bezpieczne i sprawdzone produkty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co jest gluten i w jakich potrawach się znajduje?

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0