Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Co jeść na diecie bezglutenowej?

gluten

Coraz to nowe badania pokazują, że często przyczyną problemów zdrowotnych jest niezdiagnozowana nietolerancja lub uczulenie na gluten. To m.in. z tego powodu rośnie grupa osób będących na diecie bezglutenowej. Chociaż na co dzień najczęściej o tym nie myślimy, gluten występuje w wielu daniach. Z tego względu skomponowanie diety wcale nie należy do najprostszych. Przyjrzyjmy się zatem, co można jeść, a z czego trzeba zrezygnować.

Podstawowe zasady diety bezglutenowej

Na dietę bezglutenową powinniśmy przejść wtedy, kiedy są wskazania medyczne, a zatem decyzję trzeba podjąć wspólnie z lekarzem. Jakby się głębiej zastanowić, to dieta bezglutenowa nie różni się bardzo od dobrze zbilansowanej zwykłej diety. Z tym wyjątkiem, że nie ma w niej glutenu. Gluten jest kombinacją gliadyny i gluteliny, czyli białek, jakie znajdziemy w pszenicy, jęczmieniu i życie. Nie ma go natomiast w owsie, ale zboże to jest często glutenem zanieczyszczone, więc przy diecie bezglutenowej warto z niego zrezygnować.

W codziennym menu powinno być dużo produktów świeżych, jak warzywa i owoce. Oprócz tego sięga się po jajka, ryby, mięso i bezglutenowe kasze. W sklepach ze zdrową żywnością można znaleźć też bezglutenowe mąki i produkty mączne, które na ich bazie powstają, jak makaron. W ciągu dnia powinno być 4-5 posiłków w regularnych odstępach czasu. Przy czym ostatni posiłek powinien być 2 godziny przed snem.

Co można jeść?

Na podstawie powyższych, widać, że przy diecie bezglutenowej możemy bez ograniczeń jeść owoce, warzywa, jajka, ryby i mięso. Warto sięgać po soczewicę, ciecierzycę, orzechy i fasolę. W przypadku mąk, kasz, produktów mącznych trzeba zwrócić uwagę, czy nie ma informacji o obecności glutenu, nawet w śladowych ilościach. Zatem odpadają tradycyjne ciastka, bułki, pizza itd. Nawet niewielka ilość mąki pszennej czy żytniej, może nieść za sobą poważne konsekwencje. Wolno natomiast bez obaw jeść ryż, ziemniaki, bataty, kukurydzę, grykę, proso, sorgo, tapiokę i amarantus, które mogą czasem zastępować mąkę. Możemy jeść zupy i sosy do mięs, pod warunkiem, że nie zagęszczono ich mąką pszenną.

Poza głównymi posiłkami każdy lubi sięgnąć czasem po przekąskę. Musimy do nich podchodzić równie restrykcyjnie, jak do głównych posiłków. Smaczną, uniwersalną i praktyczną przekąską są na przykład wafle ryżowe – sklep OSHEE proponuje je w kilku smakach. Tak samo warte uwagi są różnego rodzaju batony energetyczne, ale musimy zwrócić uwagę na skład, bo w wielu z nich gluten się pojawia. Śledzenie składów wszystkich produktów jest uciążliwe, ale szybko można się przyzwyczaić i wybrać te, które będą nam najbardziej odpowiadały.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Co jeść na diecie bezglutenowej?

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0