Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Cenne dla zdrowia oleje

Najbardziej popularne to te pozyskiwane z rzepaku, oliwek, czy słonecznika, ale w sklepach można dostać także olej z konopi, czy orzechów. Można używać ich do smażenia, albo do sałatek. Dlaczego warto w codziennym menu uwzględniać oleje i na co zwracać uwagę podczas zakupów?

Dla zdrowia i dla urody

Zdrowe oleje stanowią źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są dla ludzkiego organizmu niezwykle cenne. Ponieważ nie potrafimy sami wytwarzać tych substancji, konieczne jest dostarczenie ich w codziennej diecie. Ponadto oleje zawierają wiele cennych witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach, a także przeciwutleniacze spowalniające procesy starzenia. Można dodawać je do posiłków, ale również stosować na skórę, a także – na włosy. O ich dobroczynnym działaniu na nasz organizm można przeczytać w Internecie. Oczywiście, aby ich stosowanie przyniosło pozytywny skutek, należy wybierać produkty wysokiej jakości. Na co więc zwracać uwagę kupując oleje?

Kupuj oleje wartościowe

Na etykietach olejów kupowanych w sklepach bardzo często można spotkać informację, że powstają one z pierwszego tłoczenia. Producenci nierzadko w ten sposób chcą zachęcić klientów do kupna, ale nie zawsze oznacza to, że oferowany przez nich produkt jest zdrowy i wartościowy. Zdecydowanie bardziej istotną informacją jest ta, czy był on tłoczony na zimno.

olej

Wysoka temperatura wykorzystana podczas produkcji pozwala zwiększyć wydajność, jednak negatywnie wpływa na jakość oleju – jest on pozbawiony wartościowych kawasów tłuszczowych oraz witamin. Dlatego też tak istotne jest czytanie etykiet i weryfikowanie czy wybierany przez nas produkt będzie zawierał wszystkie cenne składniki. Kupujmy oleje nierafinowane, nie bójmy się także eksperymentować, wypróbujmy choćby olej z konopi. Chociaż te tłoczone na zimno są droższe, bo również ich wyprodukowanie więcej kosztuje, są zdecydowanie zdrowsze od tych rafinowanych.

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Wartości odżywcze i cenne składniki zawarte w olejach tłoczonych na zimno mogą się ulatniać, jeśli będzie on przechowywany nieprawidłowo. Dobrym tego przykładem jest olej lniany, który ma krótki okres trwałości (dlatego nie warto kupować dużych butelek, bo i tak ich nie zużyjemy) i powinien być chroniony przed wysoką temperaturą oraz światłem. Jeśli więc szukamy takiego produktu, wybierajmy tylko olej w ciemnej szklanej butelce, który stoi w lodówce. W przypadku zakupów przez Internet ważne jest, aby olej był odpowiednio zapakowany i zabezpieczony przed działaniem temperatury. Oczywiście najważniejsze jest uważne czytanie etykiet – wybierajmy tylko wartościowe produkty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cenne dla zdrowia oleje

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0