
Pyszne drożdżowe bułeczki idealnie sprawdzą się jako deser. Podawane z ulubionym nadzieniem odnajdą się zarówno przy kawie jak i herbacie. Można je zrobić z czekoladą, owocami lub konfiturą. Lubiane przez dorosłych i uwielbiane przez dzieci…
SKŁADNIKI (24 szt.)
- 0,5 Kg mąki
- 3,5 dag drożdży
- 250 ml mleka
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 10 dag cukru
- Szczypta soli
- 0,5 Łyżeczki oleju
- Cukier waniliowy
- Ulubione nadzienie.
WYKONANIE:
Przesiewamy mąkę. Robimy rozczyn: drożdże, łyżeczka cukru, 2 łyżki mleka, łyżeczka mąki. Kolejno pozostawiamy by wyrósł. Następnie dodajemy do mąki wyrośnięty rozczyn. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do mąki. Dodajemy też mleko i sól Wyrabiamy ciasto, a na końcu dodajemy olej . Zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy na około 0,5 cm grubości i kroimy na kwadraty. Kolejno nakładamy nadzienie i sklejamy na kształt bułeczki. Ukształtowane bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Bułeczki pieczemy w 180⁰ przez około 30 min.