Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Bułeczki drożdżowe

bułeczki drożdżowe

Pyszne drożdżowe bułeczki idealnie sprawdzą się jako deser. Podawane z ulubionym nadzieniem odnajdą się zarówno przy kawie jak i herbacie. Można je zrobić z czekoladą, owocami lub konfiturą. Lubiane przez dorosłych i uwielbiane przez dzieci…

SKŁADNIKI (24 szt.)

  • 0,5 Kg mąki
  • 3,5 dag drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 10 dag cukru
  • Szczypta soli
  • 0,5 Łyżeczki oleju
  • Cukier waniliowy
  • Ulubione nadzienie.

WYKONANIE:

Przesiewamy mąkę. Robimy rozczyn: drożdże, łyżeczka cukru, 2 łyżki mleka, łyżeczka mąki. Kolejno pozostawiamy by wyrósł. Następnie dodajemy do mąki wyrośnięty rozczyn. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do mąki. Dodajemy też mleko i sól Wyrabiamy ciasto, a na końcu dodajemy olej . Zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy na około 0,5 cm grubości i kroimy na kwadraty. Kolejno nakładamy nadzienie i sklejamy na kształt bułeczki. Ukształtowane bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Bułeczki pieczemy w 180⁰ przez około 30 min.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Bułeczki drożdżowe

Artykuł przeczytasz w: 1 min
0