Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Bitki z indyka. Proste przepisy na wyjątkowe okazje

Gdy w naszych życiu zbliża się ważna uroczystość, szukamy nietuzinkowych potraw, które uświetnią całe przyjęcie. Jeśli zamierzamy przygotować wystawny obiad lub kolację, to powinniśmy pomyśleć o bitkach z indyka.

Bitki z indyka w miodzie

Bitki w miodzie to niecodzienny przepis, który pozwala nam na poznanie zupełnie nowych smaków. Mimo jest oryginalności przygotowanie posiłku jest bardzo proste i wymaga zaledwie 30 minut.

Składniki (na 4 porcje):

  • 300 g sznycli z indyka
  • 5 łyżek miodu
  • sok z 1 cytryny
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, curry

 Sposób przygotowania:

  1. Mięso myjemy i rozbijamy. Jeśli kawałki są dla nas zbyt duże, kroimy je na mniejsze części.
  2. Mięso mieszamy z sokiem z cytryny i przyprawami.
  3. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy mięso, aż będzie miękkie i przyrumienione.
  4. Dodajemy miód i wszystko podsmażamy jeszcze przez minutę na małym ogniu.
  5. Mięso podajemy z sałatką grecką.

Bitki z indyka w sosie grzybowym

Dla miłośników grzybów bitki z indyka w sosie są spełnieniem kulinarnych marzeń. Rozpływające się w ustach, o intensywnym smaku i kremowej konsystencji. Potrawa doskonała na sycące obiady i kolacje podczas spotkań z rodziną. Samo przygotowanie jest proste i trwa maksymalnie 40 minut.

Składniki (na 4 porcje):

  • 300 g sznycli z indyka
  • mała cebula
  • 200 g grzybów leśnych lub pieczarek
  • oliwa
  • sól, pieprz, natka pietruszki, oregano
  • serek topiony o smaku śmietankowym (opcjonalnie)
  • 100 ml śmietanki 30%

 Sposób przygotowania:

  1. Mięso myjemy i rozbijamy. Jeśli kawałki są dla nas zbyt duże, kroimy je na mniejsze części.
  2. Na patelni podgrzewamy niewielką ilość oliwy. Szklimy cebulę, następnie dodajemy pokrojone grzyby.
  3. Po kilku minutach do grzybów dodajemy posolone mięso i smażymy 15 minut.
  4. Dodajemy śmietankę, serek topiony i przyprawy. Trzymamy na niewielkim ogniu aż sos zgęstnieje.
  5. Mięso podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub kaszą.

Bitki z indyka w sosie pomidorowym

Miłośnicy sosów pomidorowych i włoskich dań zakochają się w bitkach o mocno pomidorowym smaku. Ich wykonanie jest bardzo proste i zajmuje maksymalnie 30 minut, a smak pozwala zaskoczyć rodzinę i naszych gości.

Składniki (na 4 porcje):

  • 300 g sznycli z indyka
  • mała cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, natka pietruszki, czosnek granulowany, papryka słodka w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso kroimy na małe kawałki i rozbijamy. Mieszamy z sosem sojowym, oliwą i przyprawami. Odstawiamy na 10 minut.
  2. W międzyczasie kroimy cebulę, czosnek i pomidorki. ‘
  3. Na patelni rozpuszczamy masło i przekładamy cebulę. Gdy się zarumieni, dodajemy czosnek i pomidorki.
  4. Na patelnię dodajemy mięso z całą marynatą. Smażymy przez ok. 15 minut.
  5. Do mięsa dolewamy passatę i trzymamy na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.
  6. Mięso podajemy z ryżem lub makaronem penne.

Bitki z indyka to wykwintne dania, które wypędza z naszej kuchni nudę i sprawią, że codzienne obiady staną się prawdziwą ucztą. Niebanalne przepisy pozwalają na skosztowanie wyjątkowych smaków.

Przepisy kulinarne na pysznego indyka zostały dostarczone przez serwis Wingsofquality.eu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Bitki z indyka. Proste przepisy na wyjątkowe okazje

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0