Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Badania na temat aspartamu – fakty i mity

slodziki

Aspartam to słodzik, zamiennik cukru, a więc element, który może być z powodzeniem stosowany przez osoby chore na cukrzycę, które wolą ograniczyć spożywanie cukru w swojej codzienności. Powstaje jednakże w tym miejscu pytanie czy ów aspartam jest korzystny dla naszego zdrowia, obojętny, a może szkodliwy? Czym on w zasadzie jest? Na różnych produktach, które codziennie spożywamy, możemy znaleźć oznaczenie E951 – to właśnie jest ów aspartam. Jest to pewien związek chemiczny, słodzik, który jest aż 200 razy bardziej słodki od cukru. Jest on wykorzystywany zarówno w przemyśle spożywczym jak i farmakologicznym. Jego zaletą jest ponadto niskokaloryczność. Aspartam został wynaleziony przez J.M. Schlattera w początkach XX wieku, ale na skalę masową zaczął być używany od roku 1981.

Szkodliwość aspartamu

Z jednej stronty aspartam został okrzyknięty rewolucyjnym związkiem dla osób cierpiących na cukrzycę jak i dla osób walczących z nadwagą, ale z biegiem lat pojawiło się wiele głosów mówiących, że jest on szkodliwy. Czy faktycznie? Zasadniczo z jego spożywaniem powinniśmy uważać i nie powinniśmy przyjmować go w nadmiernych ilościach. Jeśli owa dawka nie przekracza wartości 40 mg na kg masy ciała w ciągu dnia, to nic nie powinno nam zaszkodzić. Istnieją pewne osoby, które powinny w sposób szczególny uważać przy spożywaniu owego słodzika. Mowa jest o:

  • osobach chorych na fenyloketonurię – tutaj nie wolno go spożywać nawet w niewielkich ilościach
  • kobietach w ciąży
  • dzieciach

W przypadku tych ostatnich dwóch grup ludzi na pewno nie zaszkodzi, jeśli ów aspartam pojawi się w niewielkich ilościach w naszym pożywieniu. Na temat szkodliwości aspartamu mówi się bardzo wiele, lekarze ostrzegają, że jego spożywanie może powodować bóle głowy, nudności, zawroty głowy, problemy ze wzrokiem lub słuchem, ale tak naprawdę nie mamy żadnych dowodów na potwierdzenie tych ostrzeżeń, aspartam badania tego nie potwierdziły. Poza wymienionymi wyżej sytuacjami, poza wymienionymi wyżej osobami, przyjmowanie aspartamu w ograniczonych dawkach nie stanowi żadnego problemu i nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Tym samym sięganie po niskokaloryczne napoje, jogurty light oraz inne produkty określane tym mianem jest jak najbardziej bezpieczne, a nawet można powiedzieć, że jest to wskazane w odniesieniu do cukrzyków oraz osób walczących z nadwagą czy też z otyłością. Nie należy wierzyć tym, którzy przestrzegają przed aspartamem, ponieważ nie możemy udowodnić jego negatywnych działań, a tym samym nie mamy przesłanek do tego, aby go unikać.

Źródło:

https://mozgi.pl/czy-aspartam-jest-szkodliwy-i-rakotworczy-79ED

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Badania na temat aspartamu – fakty i mity

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0